Ulike former for innlosjering

Tradisjonelt betydde overnatting hjemmefra et hotell, men slik er det ikke lengre. Ikke bare har hotellene utviklet seg kraftig, men det har også kommet mange andre aktører på banen og man har rett og slett en lang rekke flere alternativer for overnatting å velge mellom enn det man hadde for kun noen få år siden.

Hvis vi starter med det tradisjonelle, så kan man jo fortsatt finne svært billig overnatting ute i naturen, enten ved å telte eller ved å bo i hytter, fjellstuer og buer som for eksempel de Statskog eller Turistforeningen har til rådighet. Campingplasser tilbyr også billig hytteovernatting, samt parkering for campingvogn eller campingbil dersom man er ute på campingferie.

Om man ønsker noe mer hotellignende finnes det også mange alternativer litt utenfor det gjengse kjedehotellet. Det finnes spesielle og hyggelig overnattingsmuligheter på gamle herregårder, gjestgiverier og ombygde rorbuer langs sjøen. Gårdsferier har blitt mer og mer populært, spesielt siden det byr på helt nye opplevelser for familier som ikke er så godt kjent med gårdsdrift og dyrehold.

Maid making bed in hotel room

På budsjettsiden er det vandrerhjemmene som skiller seg ut som et godt og billig alternativ. Disse finner du over hele Norge, og til tross for en svært enkel standard er de rene og tilbyr akkurat det du trenger for en god natts søvn uten å gjøre noe stort ut av det. Vandrerhjemmene ligger ofte også svært godt til for dem som ønsker å oppleve norsk natur og historie.

En mye nyere overnattingsmulighet har kommet med privat drevet romutleie. I Norge er det Airbnb som er den største aktøren, og her bor man hjemme hos en privatperson og betaler det verten ber om i sin boligpresentasjon. Gjennom Airbnb er det mulig å leie kun rom eller man kan også finne hele boliger til leie. Vertene som leier ut har blitt verifisert av Airbnb på forhånd, som er med på å øke sikkerheten til leietaker. Et enda billigere alternativ til privat overnatting er CouchSurfing, eller sofasurfing. Dette er i utgangspunktet gratis, men verifiseringsprosessene er på langt nære like strenge som Airbnb, så her må du selv ta mer ansvar for å bli kjent med utleier.